pondělí 31. července 2017

Průhonice




Pro dnešní horký den jsme se rozhodli schovat do stínu stromů v Průhonickém zámeckém parku. Průhonický zámek je spolu s Průhonickým parkem o rozloze 250 ha Národní kulturní památkou a součástí světového dědictví UNESCO. Zámek dnes slouží jako konferenční centrum pro účely vědeckých seminářů, konají se zde svatby. Prohlédli jsme si to tedy jen zvenku. Hlavní pozornost jsme zaměřili na park. Je zde více než 40 km cest. Vedou zde 3 návštěvnické okruhy, výborně značené. Vybrali jsme si samozřejmě ten nejdelší, dlouhý 10 km, který nás provedl celým parkem.

 


Květů jsme již příliš neviděli, na to by bylo vhodnější navštívit park na jaře, ale i tak se bylo neustále na co dívat. Mě naprosto nadchlo alpinium, jehož rozloha je kolem 6 ha.  Litovala jsem, že na úzké provozní pěšiny je zakázán vstup, ale je to naprosto pochopitelné. Na své si přijdou nejen botanici, ale i zoologové. Potkali jsme ledňáčka říčního, volavku popelavou, káně lesní, bažanta obecného, spoustu dalšího drobného ptactva, ještěrky.




 Pro mě bylo obrovské plus minimum lidí, které jsme potkávali. Pár lidí v bezprostředním okolí zámku a Podzámeckého rybníka, dál se už většina návštěvníků nevydala. U nejvzdálenějšího rybníku Bořína jsme už byli úplně sami. Parádička! Podle reakcí dětí se park zapíše na seznam našich prázdninových evergreenů.
                                                                                     

2 komentáře:

  1. Průhonice jsou kouzelné místo a být na něm skoro sama, to je teprve luxus!
    Ali, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Alice, nádherné místo, děkuji za procházku s Tebou. Nikdy jsem v parku nebyla. Krásné fotky.
    Přeji pohodový víkend. D.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!